Koken in de keuken

Door de jaren heen ben ik steeds meer gefascineerd geraakt door de kunst van het koken. Het bereiden van gerechten leidt niet alleen tot iets dat voor iedereen begrijpbaar is, maar biedt ook vergelijkbare mogelijkheden met het programmeren. Beide geven een kans om te experimenteren met verschillende tools en ingrediënten, om zo een prachtig eindresultaat te bekomen waardoor het een fantastische manier is om mijn creativiteit te gebruiken.

Biscuit

Biscuit met crème au beurre

Intrede

Hoewel ik al in het verleden geëxperimenteerd had in de keuken, is mijn passie voor de culinaire kunst pas echt ontstaan toen ik te horen kreeg dat mijn grootvader geen opvolger had en van plan was om euthanasie te plegen. Dit schokkende bericht, deed mij beseffen dat ik hier iets aan moest veranderen. Ik besloot meteen actie te ondernemen en zo begon mijn culinaire avontuur.

"Koken is een kunstvorm die al onze zintuigen aanspreekt, een symfonie van smaken, texturen en aroma's die verder gaan dan enkel voeding. Het is een alchemistische dans van ingrediënten, waar het alledaagse transformeert tot het buitengewone. Elk gerecht vertelt een verhaal, een vertelling van culturen, tradities en persoonlijke reizen."

Een jaar vol culinaire creativiteit

Voor het jaar dat toen volgde, legde ik de focus elke week op een nieuw gerecht. Elke bereiding was een vorm van creatieve expressie en een manier om mijn liefde voor eten te delen. Het experimenteren met verschillende gerechten gaf mij een gevoel van voldoening en vreugde. Ik ontdekte nieuwe smaakcombinaties, technieken en probeerde mijn vaardigheden zo goed mogelijk te perfectioneren. Natuurlijk, was dit niet altijd even gemakkelijk en waren er momenten van teleurstelling, maar ik hield vol en bleef groeien.

Rijst taart

Rijstaart met kaneel

"Experimenteren tijdens het programmeren is net zoals experimenteren in de keuken. Een avontuur vol mogelijkheden en creatieve vrijheid. In beide gevallen beginnen we met een set van basisingrediënten - in de keuken zijn het de voedingsmiddelen, in de programmeerwereld zijn het de codes en algoritmes. Beide zijn een kunst van het combineren, aanpassen en innoveren."

Chocolade ijs

Belgische chocolade ijs met chocolade stukjes

Mijn eigen weg in de keuken

Nadat het jaar voorbij was en ik afscheid had genomen van mijn grootvader, besloot ik zijn culinaire nalatenschap voort te zetten en mijn eigen weg te bewandelen. Naast de gerechten die ik tijdens dit traject geleerd had, begon ik zelf met te experimenteren. Chocoladepudding, sponscake, macarons, chocolade ijs, meringue, noodle soep.. geen enkele lekkernij leek onmogelijk voor mij dankzij de kennis die ik had opgedaan. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds actief in de keuken. Het is een plek waar ik mij volledig kan uitleven, en waar ik mijn passie voor de culinaire kunst kan blijven verder zetten. Bedankt grootvader, bedankt voor deze fantastische passie aan mij door te geven.